Dünya

Dünya

3/18/2011

almanyada türkler için dışlanmışlık ve önyargıyla mücadele etmek

Almanya'daki Türk-Alman Kuşağı derneğinin kurucusu Aylin Selçuk, Guardian'daki makalesinde, Türkleri ve Yahudileri aşağılayan sözleri nedeniyle Alman Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmek zorunda kalan Thilo Sarrazin'e dava açtığını yazıyor.


Aylin Selçuk, ''Almanya'daki genç Müslümanların zayıf zeka kapasitesinin eğitim sistemini de aşağı çektiğini'' öne süren Thilo Sarrazin'in çok satanlar listesine giren kitabındaki sözlerini, çocukça hakaretler olarak niteliyor.

Selçuk, çok iyi eğitimli Türklerin de olduğunu hatırlatarak, sorunun göçmenlerin zekasından ziyade okullardan ve toplumsal sistemden kaynaklandığı görüşünü göz ardı etmenin Sarrazin dahil Almanya'da çok sayıda kişinin işine geldiğini belirtiyor.

"Çokkültürlülük tartışması gerçek sorun olan sosyal mobiliteyi gözardı ediyor" diye yazan Aylin Selçuk, şöyle devam ediyor:

"Sarrazin tartışmasında ortaya çıkan Alman bakışı, halkı değerli ve değersiz olmak üzere ikiye ayırıyor. Yani doğru dürüst eğitimi olanları ve olmayanları. Değersiz kişilerin nasıl toplumun değerli üyelerine dönüştürülebileceği meselesi tartışmada bir kenera bırakılıyor. Almanya'da sözde düşük sosyal sınıftan gelen öğrencilerin oranının yüzde beşten fazla olmadığını hatırlatmakta da yarar var.''

Berlin'de diş hekimliği eğitimi alan Aylin Selçuk, Sarrazin'in zihniyeti sayesinde ''Almanya, göçmen çeken bir ülkeden etnik azınlıkların göç etmek istedikleri bir ülkeye dönüştü.'' diyor ve dışlanmışlık ve önyargılarla mücadele etmenin günlük hayatlarının bir parçası haline geldiğini yazıyor.

"Eğitim ve kariyer sahibi olmamıza karşın ikinci sınıf vatandaş gibi hissettiriliyoruz. Irkçı yorumlar sosyal açıdan kabul görür hale geliyor, ifade özgürlüğünde çifte standart uygulanıyor. Başarılı bir kariyeri ya da gelecek vaadeden bir özgeçmişi olan 'tercih edilen yabancılar' bile Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmeye başladılar.''

Bunda medyanın da sorumluluğu olduğunu söyleyen Aylin Selçuk, ''Medya yayıncının pazarlama stratejisine uygun hareket ederek nefret kışkırtıcılığının mali kazanç getirebildiğini gösterdi.'' diyor, ve makalesini ''Tebrikler Thilo Sarrazin." sözleriyle bitiriyor.
bbc türkçe

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !