Besleyici değeri ve doyumsuz lezzetinin yanı sıra zehirli türleriyle de her yıl onlarca kişinin ölümüne neden olan binlerce çeşit mantar, doğadaki varlığıyla görsel bir şölenle sonbahara renk katıyor.
Bazı çeşitleri ilkbaharda ancak büyük bir bölümü sonbaharda boy gösteren mantarlar, özellikle yağışların ardından toprağı yarıp gün yüzüne çıkarken, doğa severler ve fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı olmayı başarıyor.
Türkiye'de 2.500 Çeşit Mantar
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mantar florası yönünden oldukça zengin olduğunu, yapılan araştırmalarda sadece Türkiye sınırlarında yaklaşık 2 bin 500 çeşidinin bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
Düzenli, Anadolu'da yüzyıllardır bilinen ve yoğun olarak tüketilen mantar çeşitlerinin bulunduğunu ancak en büyük tehlikenin ise zehirli ile zehirsiz mantarın birbirinden ayırt edilememesinden kaynaklandığını vurguladı.
Mantarın Zehirli ya da Zehirsizini Ayırt Etmek Mümkün Değil
Bilimsel bir inceleme olmaksızın mantarın zehirli ya da zehirsizini ayırt etmek mümkün olmadığını ifade eden Atabay Düzenli, "Bazı köylüler bunları ayırt etmek için ilkel yöntemlere başvuruyor ama bunların hiçbirinin bilimsel geçerliliği bulunmuyor" dedi.
Mantarlarla İlgili Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
Prof. Dr. Atabay Düzenli, mantarlarla ilgili doğru bildiğimiz yanlışlara şu örnekleri verdi:
"Zehirli mantarların parlak ve canlı renkli olduğu söylense de bu doğru değil. Ölümcül derecede zehirli olan mantarlar beyazdır.
Zehirli mantarların böceklenmeyeceği söylenir ancak bu da yanlış. Çünkü 'Amanita Phalloides' en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır.
Zehirli mantarın gümüş veya soğana temas edince karardığı yönündeki söylentiler de yanlış. Çünkü tüm yaşlanan mantarlar genelde kararmaya meyillidir.
Kokuları ve tatlarının çok kötü olduğu yönündeki iddialar da yanlış. Çoğu zehirli mantar çok lezzetlidir. Yeterince pişirilse de zehiri geçmez. Çünkü bazı zehirlerin kimyasal yapısı ısıya dayanıklıdır."
trt türk
Hiç yorum yok :
Write yorumNe düşündüğünüzü bize söyleyin ... !