Dünya

Dünya

11/28/2010

hepatit b'den korunmanın en ucuz ve kalıcı yöntemi


Viral Hepatitle Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selma Tosun, bir kez Hepatit B aşısı olan kişinin ömür boyu bağışıklık kazandığını ancak aşı olmadığı için hastalığa yakalananların ölünceye kadar bu hastalıkla mücadele etmek zorunda olduğunu bildirdi.



Doç. Dr. Tosun, yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin hayatının bir döneminde Hepatit B virüsüyle karşılaştığını ifade ederek, böylesi yaygın bir hastalık tehdidine karşı yapılması gerekenin bir sağlık kuruluşuna başvurup, ücretsiz olarak Hepatit B aşısı olmaktan geçtiğini söyledi.

Yapılan ilk doz aşının ardından ikinci aşının bir ay, üçüncü dozun ise 6 ay sonra yapıldığına işaret eden Doç. Dr. Tosun, ''Bir kez Hepatit B aşısı olan kişiler ölünceye kadar bir daha bu hastalığa yakalanmıyor. Aşı olmadığı için hastalığa yakalanan kişiler ise ölünceye kadar her ay bu hastalıkla mücadele etmek zorunda. Aşının devlete olan maliyeti bir lira. Ancak aşı yaptırılmadığı için virüs bulaşan hastaların devlete aylık tedavi maliyeti ise bin lirayı buluyor'' dedi.

Hepatit B Gizli Tehlike
Doç. Dr. Tosun, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği, Türkiye'de ise yaklaşık 4,5 milyon insanın taşıyıcı olduğundan habersiz yaşadığı Hepatit B'nin, Türkiye açısından gizli tehlike olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Tosun, karaciğere etki eden Hepatit B mikrobunun zaman içinde kronikleşmesi durumunda karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiğine dikkati çekti.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !