Dünya

Dünya

12/25/2010

merkez bankasından emekli olanların dudak uçuklatan maaşları çözüldü

Merkez Bankası tarafından vakfa toplam 3,6 milyar TL para aktarıldığı tespit edildi. Hazine bonosunda değerlendirilen bu paranın 2006 yılında ulaştığı tutar yaklaşık 7,6 milyar lira olarak hesaplandı. Maliye, bu paranın Hazine'ye iadesini istedi.

Merkez Bankası'ndan emekli olan başkanların 31 bin lirayı aşan maaş almalarının sırrını Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri çözdü.

Kontrolörlerin tespitine göre vakıfta biriken paranın önemli bir kısmı sadece mensupların maaşlarından yapılan kesintilerden oluşmadı.

Merkez Bankası'ndan Vakfa 3,6 Milyar TL Para Aktarılmış
Vakfa yapılan banka katkısının 1995 yılında sona erdirildiğine dikkat çekilen raporda 1988-1995 yılları arasında Merkez Bankası'ndan vakfa 3,6 milyar TL para aktarıldığı saptandı.

Hazine bonosunda değerlendirilen bu paranın 2006 yılında 7,6 milyar liraya ulaştığı hesaplandı. İncelemelerde 30 bin TL'nin üzerinde maaş alanların yanı sıra 1,5 milyon liranın üzerinde üye hesabı olanlar tespit edildi.

Örneğin eski Merkez Bankası Başkanı Yaman Törüner'in de 2006 yılı itibarıyla emekli aylığı 31 bin 544 lira.

Maliye tarafından kesilen 3,5 milyar liralık rekor ceza ve 4 milyar liralık ihtiyati haczin ardından Merkez Bankası Vakfı'nda (MERVAK) çözülmeler başladı.

Gelir İdaresi tarafından ihtiyati haciz uygulamasına gidilmesiyle birlikte birçok üyenin istifa hazırlığında olduğu öğrenildi.

Banka kaynaklarından edinilen bilgilere göre 4 milyar liralık ihtiyati haczin ardından vakıfta panik havası oluştu.

Vakıf, 3 İla 30 Bin TL Arasında Ek Emekli Aylığı Ödüyor
Vakıf, üyelerine ciddi miktarlarda ek emeklilik aylığı ödüyor. Bu miktar 3 ila 30 bin TL arasında değişiyor.

Merkez Bankası Vakfı, 16 Kasım 1987 tarihinde kendi çalışanlarına ek emeklilik ve sosyal güvenlik yardımları sağlamak amacıyla kuruldu.

Ancak Maliye tarafından yapılan tespitlere göre, banka vakıf üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere vakfın kuruluşundan 20 yıl önceye kadar bulundukları makamdan aldıkları maaş üzerinden primleri yatırılmış.

Vakıf 1988 değil 1968 yılında kurulmuş gibi geriye dönük işliyor ve bu 20 yıl için yatırılan primler üyelerden değil Merkez Bankası'ndan yani devletten aktarılmış.

Tespitlere göre 1988-1995 yılları arası üyeler maaşlarının yüzde 10'unu prim olarak vakfa yatırırken, yüzde 20 banka tarafından üyeler adına katılım payı adı altında vakfa yatırılıyor.

Türkiye'nin en zengin vakıflarından biri olan MERVAK'ın aynı zamanda banka ile 1989 ile 2002 yılları arasında araç kiralama, gayrimenkul alış ve satışı gibi işlemlerle ilgili kaynak aktarıldığı ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre 1988-2002 yılları arasında MERVAK kurmuş olduğu AŞ ile Merkez Bankası'na araç kiralamış. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Maliye, bu kiralama işlemlerinde herhangi bir ihale açılmadığını tespit ederken, ihale komisyonu kurulmadığı sonucuna ulaştı.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !