Dünya

Dünya

12/10/2010

her dört kişiden biri rüşvet vermiş türkiye ilk beşte


Berlin merkezli bağımsız kuruluş Transparency International (Uluslararası Şeffaflık) tarafından 86 ülkede 91 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, küçük ölçekli rüşvetle ilgili sorular soruldu.

Yapılan istatistikler sonucunda son 1 yıl içinde, sağlık, eğitim ve vergi kurumlarında dönen rüşvet trafiğinin son bir yıl içinde artış gösterdiği belirlendi. Diğer taraftan araştırmaya katılanların yüzde 29’u da polise rüşvet verdiğini söyledi.
Türkiye 5’inci sırada

Sahra Çölü ve çevre ülkelerde yaşayan her 2 kişiden biri son 1 yıl içinde söz konusu kurumlarda çalışanlara rüşvet verdiğini söylerken, bu bölge yüzde 56’lık oranla listenin en üst sırasında yer aldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika yüzde 36 ile ikinci sırada yeralırken, listede yüzde 32’i ile Rusya ve çevre ülkeler üçüncü sırada, yüze 23 ile Latin Amerika dördüncü olarak sıralandı. 8 bölge arasında beşinci sıraya oturan Türkiye ve Batı Balkanlar bölgesindeki rüşvet oranının ise yüzde 19 olduğu belirlendi. Listenin kalan kısmını yüzde 11 ile Asya-Pasifik bölgesi, yüzde 5 ile Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika oluşturdu. Sıralamaya ülke bazında bakıldığında Afganistan, Kamboçya, Kamerun, Hindistan, Irak, Liberya, Nijerya, Filistin, Senegal ve Uganda ilk sıralarda yer aldı.
Rüşvette yoksul önde
Araştırmaya katılanların yarısı, problemlerle karşılaşmamak için rüşvet verdiğini itiraf ederken, 4’te birlik kesimdekiler ise prosedürü hızlandırmak amacıyla bu yola başvurduğunu söyledi. Daha düşük gelire sahip olan kesimin, geliri yüksek olanlara oranla daha fazla rüşvet vermek zorunda kaldığı da araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından birini oluşturdu. Transparency International tarafından 2003 yılından bu yana yürütülen araştırmanın bu yıl daha kapsamlı gerçekleştirildiği, katılan ülkeler arasında Çin, Bangladeş ve Filistin’in de yer aldığı ifade edildi.
hürriyet ekonomi

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !