Dünya

Dünya

3/06/2012

antarktika'da başka ekosisteme ait bitki ve canlılar yarımadanın iklimini tehdit ediyor

Richard Black

BBC Çevre Muhabiri

Yeni bir araştırmaya göre Antarktika'da başka ekosistemlere ait bitkiler ve diğer canlılar bulundu.

Bu canlıların bölgeye, Antarktika'ya giden turistler ve bilim adamlarının ayakkabıları ve kıyafetleri üzerinde kasıt olmadan taşındığı ortaya çıktı.
Antarktika'nin büyük bir bölümü buzlarla kaplı ancak buzlarla kaplı olmayan kısımları da şimdilerde bitkilerle kaplanmakta.

Bu gelişme, özellikle Antarktik yarımadası kesiminde, yani Güney Amerika'ya yakın olan bölümde görülüyor.

Bunun nedeni de, son yıllarda bu bölgenin ısısında yaşanan hızlı artış.

Geçtiğimiz yarım yüzyılda Antarktik yarımadasının sıcaklığı ortalama 3 derece artmış.

Bu sıcaklık artışı dünyanın geri kalanına oranla oldukca yüksek.

Turistlerin sıklıkla gittiği ve yeni bitkilerin kök salmaya başladığı alanlar aynı zamanda adanın en sıcak bölümleri olma özelliğini de taşıyor.

Uluslararası bir araştırma ekibi ne kadar tohumun Antarktika'ya ulaştığını buldu.

National Academy of Sciences'ın yayınladığı bir rapora göre, Antartkika'ya giden her bilim adamı ve turist botlarında ve kıyafetlerinde ortalama 10 adet tohum taşımaktalar.

Antarktika'ya her yıl toplam yetmiş bin tohum taşınıyor.

Bunların yarısı da Antarktika'da varlıklarını sürdürmeye devam edebiliyor.

Araştırmacılara göre, bu canlılar zamanla Antarktika ekolojisini, tıpkı adanın kıyılarında olduğu gibi, değiştirecekler.
Kontroller sıkılaştırılıyor

Adaya gelen ziyaretçilere artık daha sıkı kontroller yapılıyor.

Ancak uzmanlar ziyaretçi trafiğiyle birlikte iklim degişimini de göz önünde bulundururak, bu kontrollerin, Antarktika'nın beyaz ve saf kalmasını sağlamaya yeterli olmadığını bildiriyorlar.

British Antarctic Survey'den Dr. Kevin Hughes, taşınan tohumların en yaygın olarak botlar ve çantalarda bulunduğunu kaydediyor.

Özellikle botların bağ ve dilinin tohumların taşınması için çok uygun bir ortam olduğu belirtiliyor.

Dr Hughes yeni tohum ve canlıların adaya getirilmesini önlemek amacıyla, bölgeye giren araçlar için yeni kurallar getirilebileceğini, paketlerin kontrolden geçirebileceğini, ziyaretçilerin kıyafetlerinin temiz ve botlarının yeni olmasına dikkat edilebileceğini söyledi.

İnsanların nereye giderlerse yanlarında yeni yaşam formları taşıdıklarını ve bunu engellemenin imkansız olduğunu bildiren Dr Hughes, ancak dışardan bölgeye taşınan yabancı canlıların oranını azaltmanın mümkün olduğunu ekledi.

Antarktika Antlasmaşı'na göre yanlışlıkla adaya taşınan canlıları temizlemeye ilişkin yasal bir zorunluluk olmasa da, bilim adamları bu yeni canlıların Antarktika'ya taşınmasını önlemeye özen göstermenin ahlaki bir zorunluluk olduğunu belirtiyorlar.

Güney Afrika'daki Stellenbosch Üniversitesi'nden Profesör Steven Chown'a göre ise Antartika'da bio-emniyet tedbirleri uygulanmadığı taktirde, adanın ekosistemi yabani otlar, fareler ve yabani kuşlarla çevrili bir ortama dönüşecektir.

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !