Dünya

Dünya

12/13/2010

türk sürücüler yakıt tasarrufu için ne yapıyor

Otoda tasarruf için önce klima kapanıyor müzik açık kalıyor
Uzun süredir yakıt tasarrufu konusunda çalışmalar yürüten Shell, bu alanda dünya çapında bir araştırma yaparak sonuçlarını “FuelSave 2010 Global Araştırma Raporu”yla ortaya koydu.

Raporun Türkiye’yle ilgili sonuçlarını paylaşan Shell & Turcas Petrol Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna, Avrupa’da yakıt tasarrufu için sürüş alışkanlıklarını değiştirmeye en çok Türk sürücülerin istekli olduğunu kaydetti.

Kilometre başına hesap
Türk sürücülerin tasarruf bilincinin 2007’de yüzde 25 düzeyinde olduğunu, bu oranın 2010’da yüzde 72’ye yükseldiğini kaydeden Mavituna, “Türkiye’de kilometre başına hesap yapanlar 2007’de yüzde 30 iken bu yıl yüzde 51 düzeyine yükseldi” dedi. Araştırmaya göre, yakıt tasarrufu konusunda Türklerin yüzde 52’sinin hiçbir girişimde bulunmadığını, tasarruf edenlerin ise farklı eğilimler sergilediğini kaydeden Mavituna raporla ilgili şu bilgileri verdi:
Havalandırma kullanmıyoruz
Türk sürücüler yakıttan tasarruf etmek için sıcak yaz günlerinde arabalarını klimasız kullanabiliyor, ancak tasarrufu az da olsa etkileyen müzik sistemlerinin verdiği keyiften ve arabada telefon şarj etmekten vazgeçmiyorlar.
Türk sürücülerin yüzde 58’i ise havalandırma sisteminden en düşük seviyede yararlanıyor.
Türk sürücülerin yüzde 26’sı araç kullanırken stresli ve asabi.
Otomobil kullanmayı sevmeyenlerin oranı yüzde 21.
Yakıt verimliliği konusunda daha bilinçli olan sürücüler öncelikle mali kaygılar taşıyor.
Yakıt fiyatlarının artması yüzde 28 ile verimliliği arttıran en büyük etken. Sonuçlara göre, bunu yüzde 15 ile para tasarrufu ve yüzde 11 ile ekonomik kriz izliyor.
5 kişiden dördü azalttı
Türkiye’de her beş sürücüden dördü,
yani sürücülerin yüzde 80’i günlük araba kullanım oranını azalttı. En çok da sosyal etkinliklere ulaşımda araç kullanmamayı
tercih ediyoruz.
Türk sürücülerin yüzde 44’ü araçlarını en çok tatil günleri ve geziler için kullanıyor. Kullanım oranlarında aile ziyaretleri yüzde 29, iş ile okul gibi rutin gidiş gelişler yüzde 25, alışveriş yüzde 23 oranına sahip.
Araştırma sonuçlarına göre, Türklerin yüzde 35’i her gün direksiyon başına geçiyor. Bu oran dünya çapında ise yüzde 31 seviyesinde.

Otomobil kullanmak özgürlük demek

SHELL & Turcas Petrol Pazarlama Müdürü Pınar Mavituna’nın verdiği bilgilere göre, Türk sürücülerin yüzde 84’ü “Aracınız niçin önemli?” sorusuna, “Bana sağladığı hareket özgürlüğünün farkındayım” ve “Araç kullanmaktan zevk alıyorum” yanıtını verdi. Yüzde 51’i ise “Araç alırken dış görünüşüne baktığını” söylerken, yüzde 48 oranında sürücü “İnsanları aracına bakarak yargılayabilirsiniz” dedi.

Erkekler yakıtta kadınlardan titiz

ARAŞTIRMA sonuçlarına göre, Türkiye’deki sürücülerin yüzde 66’sı yakıtlarının etkinliğini kontrol ediyor. Erkekler bu konuda yüzde 69 oranla kadınlara göre daha titiz davranıyor. Türkiye’de her 4 sürücüden 3’ü yakıt etkinliği konusunda bir önceki yıla göre daha çok bilinçlendiğini gösterirken, Türkiye 11 ülke arasında yakıt etkinliği hakkındaki farkındalığın artmasında üçüncü oldu.

Tamirhanede tulumla çalıştım

MAVİTUNA, araştırma sonuçlarını açıklarken, “Akaryakıt sektörü erkek egemen bir sektör. Bu sektörde kadın yönetici olmak nasıl?” sorumuza, “Önemli olan istek duymak. Artık daha çok bayan yönetici var, küresel anlamda da. Bu sayının da giderek artacağını düşünüyorum” dedi. Mavituna, işini daha iyi anlayabilmek için bir keresinde tulum giyerek, oto tamirhanesinde çalıştığını da anlattı.

Araştırmaya 11 ülke katıldı

SHELL’in yakıt tasarrufu araştırmasına Asya ve Avrupa’dan 11 ülke katıldı. İngiltere, Danimarka, Norveç, Hollanda, Almanya, Türkiye, Singapur, Hong Kong, Malezya, Tayland ve Filipinler’in katıldığı araştırmanın dışında Phillip Morris filolarıyla da ayrı bir araştırma yapılmış. Bu araştırmaya göre ise filolarda ortalama yüzde 17 tasarruf sağlandığı belirlenmiş.
hürriyet ekonomi

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !