Dünya

Dünya

12/01/2010

karadenizdeki kanser artışlarında çernobilin suçu yokmuş


TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, "Çernobil kazasının kanser vakalarını artırıcı yönde etkisinin olmadığı kanaatine varılmıştır" dedi.

Aydın başkanlığındaki komisyon üyeleri, Trabzon'daki temasları çerçevesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.



Toplantının ardından komisyonun Rize, Gümüşhane ve Trabzon ziyaretlerine ilişkin genel değerlendirme yapan Aydın, özellikle Karadeniz illerinde uzun yıllardır gerek basın gerekse kamuoyu tarafından sık sık gündeme getirilen Çernobil nükleer reaktör kazası ile bölgede görülen kanser vakalarının ilişkilendirilmesi üzerine komisyonun yerinde incelemeler yaptığını, konunun uzmanları ve muhatapları ile görüştüklerini belirtti.

Bugünkü bilimsel veriler ve yapılan incelemeler doğrultusunda, Çernobil kazasının kanser vakalarını artırıcı yönde etkisinin olmadığı kanaatine varıldığını ifade eden Aydın, "Bölgedeki kanser görülme sıklıklarının ülke genelinden farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Diğer taraftan, yöre insanı üzerinde uzun yıllardır süren psikolojik etkinin azalmakla beraber halen sürdüğü de gözlemlenmiştir" diye konuştu.

Bölgede kanser vakalarının artışına neden olabileceği düşünülen önemli çevresel faktörlerden biri olan madencilik sektörüyle ilgili olarak da komisyonun kapsamlı incelemelerde bulunduğunu ve yetkililerden bilgi aldığını dile getiren Aydın, "Uluslararası tüm resmi, sivil ve bağımsız kuruluşların, sağlık ve çevre örgütlerinin kabul ettiği standartların uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesinin gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır" dedi.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !