Dünya

Dünya

12/09/2010

ayılar aç kalınca şehire inmesin diye ormana fidan dikiyorlar


Artvin'de, yaban hayvanlarının, besin ihtiyacını karşılayıp yerleşim birimlerine inmelerini önlemek amacıyla özel olarak yetiştirilen yabani meyve fidanları yüksek kesimlerdeki ormanlara dikiliyor.

Son 3 yılda üretilerek ormanlık alanlara dikilen 110 bin adet yabani kiraz, armut, elma, hurma, kızılcık, kestane ve ceviz fidanının meyve vermeye başlamasıyla özellikle ayılarla başı dertte olan yöre halkının biraz olsun rahatlayacağı tahmin ediliyor.


Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Artvin'in yaban hayatı açısından zengin bir il olduğunu, doğal hayatı korumak, doğal hayatın ayrılmaz parçası olan yaban hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşılamak, dolayısıyla insanlarla yaban hayvanları arasında yaşanan çatışmayı en aza indirmek için çalıştıklarını belirtti.

Geçmişte orman içinde yaban hayvanlarının beslendiği yabani kiraz, armut, elma, hurma ve benzeri ağaçların oldukça fazla bulunduğunu, dolayısıyla özelikle boz ayıların bu ağaçların meyveleriyle beslendiği için yerleşim birimlerine fazla inmediğini dile getiren Coşkun, ''Ormanlardaki yabani meyve ağaçları zamanla kesildi ve dolayısıyla yaban hayvanlarının besin kaynakları azaldı. Yörede yiyecek bulmakta güçlük çeken başta boz ayılar olmak üzere yaban hayvanları da köylere inmeye başladı'' dedi.

Yaban hayvanlarının yörede arı kovanlarına, tarım alanlarına hatta insanlara zarar vermeye başladığını ifade eden Coşkun, ''Son zamanlarda yöre halkından bu konuda sıkça şikayetler almaya başladık. Yaban hayvanlarını öldüren ya da yaralayanlar hakkında açılan davalar ise bu kişilerin aleyhinde sonuçlandı. Sonuçta yöre halkı ile yaban hayvanları arasında çatışma doğdu'' diye konuştu.

Bu çatışmanın önüne geçmek için yaban hayvanlarının beslenebileceği yabani meyve fidanlarını üretip yeniden ormanlara dikmek gerektiğini vurgulayan Coşkun, bu düşünceyle 2008 yılından itibaren söz konusu meyvelerin fidanlarını üretimine başladıklarını belirtti.

Üç yılda 110 bin fidan üretilerek ormanlarda yaban hayvanlarının daha rahat beslenebileceği yerlere dikildiğini belirten Coşkun, vatandaşlardan da bu fidanları korumalarını istedi.

Yabani meyvelerin tohumunu, doğal ve yaban hayvanlarının beslenmesine uygun olması amacıyla ormanlardaki ağaçlardan aldıklarına dikkati çeken Coşkun, ''Yaban hayvanlarımızın besin kaynaklarını yeniden artırmak, ormanda kalmalarını sağlamak ve vatandaşa olan zararını azaltmak istiyoruz.'' dedi.

trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !