Dünya

Dünya

11/25/2010

Truvada adlı ilaç düzenli alındığında aids hastalığını tedavi edebiliyor


Düzenli olarak ilaç alınması halinde AIDS’i önlemenin mümkün olduğu açıklandı. New England Journal of Medicine Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, HIV riskini yarı yarıya azaltan Truvada isimli kombine ilaç, bugüne kadar üretilen en etkili AIDS ilacı oldu.

GÜNEY Afrika, Tayland, Peru, Ekvator, Brezilya ve ABD gibi AIDS’in yaygın olduğu ülkelerde üç yıldır sürdürülen bir klinik araştırma, yeni üretilen ve ağızdan alınan kombine bir ilaçla bu ölümcül hastalığın tedavi edilebileceğini ortaya koydu. İlaç tedavi, AIDS’i tetikleyen HIV’in enfeksiyon riskini yüzde 43.8 oranında azaltıyor.

2499 kişi denedi
New England Journal of Medicine’deki makaleye göre, araştırma, düzenli eşcinsel ilişki yaşayan 29’u transseksüel iki bin 499 erkek arasında yapıldı. 18-67 yaş grubunda bulunan bu insanların bir kısmına yeni “Truvada” isimli ilaç, diğerlerine ise “plasebo” verildi. Bütün deneklere, cinsel ilişkiyle geçen diğer hastalıklara karşı tedaviler de uygulandı.
Düzenli kullanıldı/_np/6405/12096405.jpg
Üç yıl süren araştırma sonucunda, toplam 100 HIV enfeksiyonu vakası görüldü. Bu vakaların 36’sı “Truvada” ilacını alan bin 251 denek arasında, 64’ü de “Plasebo” verilen bin 248 katılımcı arasında ortaya çıktı. Böylece, düzenli ilaç kullanmanın HIV riskini yüzde 43.8 oranında azalttığı anlaşıldı. Araştırma ayrıca, ilacı düzenli kullananlarda enfeksiyon riskinin yüzde 72.8 oranında düştüğü de belirledi.
HIV bulaşmadan tedbir alınabilir
Amerikan Ulusal Allerji ve Enfeksiyonlu Hastalıklar Enstitüsü’nün, Bill-Melinda Gates Vakfı’nın desteğiyle finanse ettiği araştırma AIDS hastaları için yeni bir umut oldu. (NIAID) Direktörü Dr. Anthony Fauci, Güney Afrika, Tayland, Peru, Ekvator, Brezilya ve ABD’de 2007 yılının temmuz ayında başlatılan ve 2009 yılının aralık ayında sona eren klinik deneyin sonuçlarının çok önemli olduğunu belirterek, alınan umut verici sonuçların yeni bir dönemin kapısını açacağını söyledi.
hürriyet dünya 


Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !