Dünya

Dünya

11/15/2010

Michelangelo kıyamet günü freskini yaparken neden esinlenmiş

Erkek fahişeler Vatikan'da! Michelangelo'nun Vatikan'daki Kıyamet Günü freskinde Türk hamamlarında ve genelevlerde gördüğü erkek fahişelerden esinlendiği öne sürüldü.

yaparken neden esinlenmiş

Dünyaca ünlü İtalyan ressam Michelangelo'nun Vatikan'daki Sistine Şapeli'ni süsleyen Kıyamet Günü freskinde Türk hamamlarında ve genelevlerde gördüğü erkek fahişelerden esinlendiği öne sürüldü.

erkek fahişelerden esinlendi

Pisa Üniversitesi'nden İtalyan sanat tarihçisi Elena Lazzarini, devasa freskin homoseksüel tasvirlerle dolu olduğunu, bunlar arasında bir erkeğin testislerinden çekilerek lanetlenmeye götürülüşünün ve erkek figürler arasında öpüşme ve sarılma tasvirlerinin bulunduğunu belirtiyor.

"Çıplaklık, Sanat ve Adaba Uygunluk: 16. yüzyıl sanatındaki estetik değişimler" ("Nudity, art and decorum: aesthetic changes in the art of the 16th century") adlı yeni kitabında teorisini ifade eden Lazzarini, Michelangelo'nun 16. yüzyıl İtalyası'nda gay genelevlerine ve Türk hamamlarına yaptığı sık ziyaretlerle erkek anatomisi hakkında bilgi edindiğini öne sürüyor.

Araştırmacı, "Güçlü erkek vücutları, fiziksel çaba sırasındaki fizyolojiden esinlenerek çizilmiş, gerilmiş kaslar,yüzlerinde yorucu çaba ve acı ifadesi var" diyor.

Lazzarini, çok sayıda tarihçi tarafından eşcinsel olduğu düşünülen Michelangelo'nun Roma'nın dar sokaklarındaki kuytulara gizlenmiş işlek hamamlara ve genelevlere ziyaretlerinin belgelere dayandığını da belirtiyor.

Araştırmacı, "Hamamlarda çok sayıda oda vardı. Buralarda insanlar sıcak ve soğuk banyolar yapıp masaj yaptırabiliyorlardı. Bunun yanında gizli odalar vardı ki, burada da hem erkek hem de kadın fahişelerle birlikte olunuyordu" diyor.

Michelangelo'nun Vatikan içindeki şapelin mihrap duvarını süsleyen Kıyamet Günü'nün tamamlaması dört yılını aldı.

1537-1541 yılları arasında yapılan fresklerde Hazreti İsa'nın yeniden yeryüzüne gelişi ve kıyamet tasvir ediliyor.

Lazzarini, "Kıyamet Günü'nde lanetlenenlerden biri testislerinden sürüklenerek cehenneme götürülüyor ve kutsananlar arasında ise kesin olarak doğal bir şekilde eşcinsel öpüşmeler ve sarılmalar söz konusu" diyor.

ahlaksızlık ve müstehcenlik

"Çıplaklık, Sanat ve Adaba Uygunluk: 16. yüzyıl sanatındaki estetik değişimler" ("Nudity, art and decorum: aesthetic changes in the art of the 16th century") adlı kitapta

Michelangelo bu freski ilk görücüye çıkardığında Katolik Kilisesi ayağa kalkmış sanatçı ahlaksızlık ve müstehcenlikle suçlanmıştı.

Katolik Kilisesi Ekümenik Konseyi'nin 16. yüzyıl ortasında dini sanatta çıplaklığı kınamasının ardından dessam Daniele da Volterra cinsel organları kapatmak üzere görevlendirilerek Il Braghettone yani kibarca 'popo ressamı' lakabını almıştı.

cinsel organları kapatmak

Michelangelo'nun daha önce de şapelin tavanına yaptığı resimlere anatomik taslaklar, cinsel organı resimleri gizlediği ortaya çıkmıştı. Araştırmacılar, Michelangelo’nun sakladığı anatomik resimleri şifreli bir teknikle yaptığı ve amacının bilimi hor gören Kilise ile dalga geçmek olduğunu düşündüklerini açıklamıştı.

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !