Dünya

Dünya

3/14/2012

encyclopedia britannica'ya artık sadece internet ortamında ulaşılabilecek

Dünyanın en uzun süreli referans kaynağının yayımcısı Britannica Ansiklopedisi 244 yıl sonra 32 ciltlik ansiklopedisinin basımını durdurma kararı aldı.
Firma, Wikipedia gibi internet üzerinden ücretsiz olarak hizmet veren ansiklopedilerle rekabet edebilmek için tümüyle dijital ürünlere yoğunlaşacak.

İngilizcenin yanı sıra birçok dünya diline de tercüme edilip satılan Britannica, hâlihazırda kârının yüzde 85'ini internet üzerinden sağladığı hizmetlerden sağlıyor.

Firma, bir süre önce dijital sürümlerini tablet bilgisayarlarda kullanılabilecek şekilde güncellemişti.

Encyclopedia Britannica'nın Genel Müdürü Jorge Cauz, kâğıda basılı ansiklopedilerin son birkaç yıldır giderek daha az kullanılmaya başlandığını ve basıma son verilme zamanının gelmesini beklediklerini söyledi.

Yalnızca ansiklopedi üreten firmalar değil, dünya çapında gazeteler, dergiler ve kitap yayıncıları da giderek ürünlerinin dijital sürümlerine ağırlık veriyorlar.

Piyasa araştırmaları birçok okuyucunun alışkanlıklarını değiştirerek kitap, dergi ve gazeteleri dijital cihazlar üzerinden okumaya başladıklarına işaret ediyor.

Cauz, basılı ansiklopedilere talebin düşmesinde güncellenme konusundaki sorunlarının da rol oynadığını söylüyor.

"Bir ansiklopediyi kâğıda bastığınız andan itibaren geride kalmaya başlıyor," diyen Cauz, internet üzerinden sağlanan ansiklopedi hizmetinin ise sürekli güncellendiğini belirtiyor.

İnternet üzerinden sağlanan ürünlerde bilgiye erişimin daha kolay olduğu ve gerekli bilgiye daha süratle ulaşıldığı da belirtiliyor.

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !