Dünya

Dünya

7/21/2011

bir kiralık kasadan dünyanın en nadir bulunan parası çıktı

Amerikalı yetkililerin, Philadelphia'da dünyanın en nadir rastlanan Amerikan paralarından olan, 20 dolarlık "çift kartal" madeni parası ele geçirmesi tartışma yarattı.

Evin sahibesi Joan Langboard, şimdi milyonlarca dolar değeri bulunan paraları, merhum babasına ait bir kiralık kasada bulduğunu söylerken Amerikan savcılığına göre paralar, 'çalıntı.'
20 dolarlık "çift kartal" madeni parası, 1933'te basıldıktan sonra hiç bir zaman tedavüle girmemişti.

Amerikalı yetkililer, o tarihte Altın Standardı sistemi terkedildiğinde "çift kartal" paralarının neredeyse tamamını imha etmişlerdi.

Geriye kalan madeni paralardan iki tanesi, bir müzeye gönderildi.

Bir zamanlar Mısır Kralı Faruk'un sahibi olduğu bir diğer madeni para da yedi buçuk milyon dolardan fazla bir paraya satıldı.

Diğerleri ise kayboldu.

Bu nedenle Amerikan hükümeti, Joan Langboard'un babası öldükten sonra bulduğu madeni paraların çalıntı olduğuna inanıyor.

Gizli Servis, Langboard'un mücevhercilik yaptığı bilinen babasının 70 yılı aşkın zaman önce Amerikan Darphanesi'nden biriyle işbirliği yapıp madeni paraları çalmış olabileceğini iddia ediyor.

Bu iddiaları yalanlayan Langboard, babasının paraları hukuki yollardan edinmiş olması gerektiğini, zira California'da yaşanan Altına Hücum dönemi sırasında Darphane'yle sıklıkla iş yapan bir altın tüccarı olduğunu söylüyor.

Amerikan Hazine Bakanlığı'ndan yetkililer ayrıca kasanın, Langboard'un babası öldükten sonra kiralandığına ve kadının iddiasının şüpheli olduğuna dikkat çekiyor.

Mahkeme jürisi hükümetin lehine karar verirken madeni paralar, yargıcın yıl sonuna kadar paranın kime ait olduğu konusunda bir karara varmasına dek saklanmak üzere ABD ordusuna bağlı Fort Knox kışlasına nakledildi.

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !