Dünya

Dünya

2/11/2011

yara iyileştiren kumaş yaşlanmayı geciktiren havlu icat edildi

UTİB’in Bursa’da düzenlediği ‘Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’ çok ilginç inovatif projelere sahne oldu. Yaşlanmayı geciktiren havlular, yara iyileştiren kumaşlar, vücuttaki statik elektiği alan ürünler büyük ilgi görürken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Proje getirin maddi ve manevi destek verelim” dedi.

ULUDAĞ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Bursa’da bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ‘Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’ (proje pazarı) yine çok ilginç projelerle izleyenleri şaşırtıyor. Proje pazarında sergilenen bir ürün; geliştirilen yüksek emici özel lifleri sayesinde vücuttaki yaranın salgıladığı iltihabın vücuda yayılmasını önleyen yara iyileştirici kumaş olarak öne çıkarken, bir başka ürün de içerdiği metal iplikler sayesinde vücutta statik elektriği alan ve kandaki hemoglobin yapısında bulunan demiri etkileyerek kan dolaşımını düzenleyen, gerektiği zamanda kan akışını hızlandıran bir başka ürün inceleyenleri şaşırttı. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici, onarıcı ve nemlendirici yağlar içeren aromaterapili havlu projesi, saç dökülmelerine karşı kullanılan ısırgan otlu şapka ve güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren lifler de büyük ilgi gördü.
Ar-Ge kanımı donduruyor
Proje pazarına katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Ar-Ge konusunun hassas bir alan olduğunu belirterek, “Ar-Ge, inovasyon ve tasarım dendiği zaman kanım kaynıyor. Bu projelere hassasiyetim var. Böyle teknik bir toplantıda salonun hınca hınç dolu olması beni cesaretlendirdi. Arkadaş getirin proje ve daha sonra dış ticaret müsteşarlığı size maddi ve manevi katkı da verecektir. Bunun da 3-4 katın verecektir. Dükkan sizin tabiri caizse. Yeter ki önemli çalışmalar yapalım” dedi. Çağlayan, zihniyet devrimine ihtiyaç olduğunu kaydetti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:
Tekstil lokomotiftir
“Tekstil ve konfeksiyon sektörü Türkiye’nin lokomotifidir. Bu sektörde başlatılan bu projeler, sektörün ihracatını artıracak. Yaptığımız kumaşı kilosunu 1 dolara mı satmalıyız yoksa teknoloji katarak 50 dolara mı ihraç ederiz. Bu toplantının önemi bu yüzden fazla. Bunu yüksek katma değeli ve teknoloji katarak yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
2023 hedefi için önemli
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de, “Dört konuya önem vermeliyiz. AR-GE, ÜR-GE, moda marka ve eğitim. Proje pazarı bizim için çok önemli bir rehber olacak” diye konuştu. UTİB Başkanı İbrahim Burkay ise “Konvansiyonel tekstil üretiminden, teknik ve fonksiyonel tekstil üretimine doğru geçişte bizlere büyük katkı sağlayacak bu proje pazarı etkinliğine, sanayiciler, ihracatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katılacak” dedi.

Engellere rağmen Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olduk

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, “AB’nin Türkiye’ye tam üyelik konusunda iki yüzlü, çifte standartlı tavrına, vize zulmüne, mallarımızın serbest dolaşımına getirilen engellemeye rağmen, Türkiye Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi” dedi ve şöyle konuştu: “8 yıl önce dünyanın 26’ncı büyük ekonomisiydik. Bugün dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisiyiz. 27 üyeli AB’de ve Avrupa’nın tüm ülkelerinin bulunduğu kıtada Türkiye Avrupa’nın 6’ncı büyük ülkesi. Biz şimdi hayallerimizi, hedeflerimizi daha fazla genişletiyoruz ve diyoruz ki, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağız. 500 milyar dolardan fazla ihracat yapacağız ve bu çerçevede en az Türkiye’de kişi başı geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Yapar mıyız? Bal gibi yaparız.”
hürriyet ekonomi

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !