Dünya

Dünya

1/10/2011

amerika'da ilk defa bir kadın politikacıya suikast yapıldı

ABD, ülkenin 235 yıllık politika tarihinde bir kadın siyasetçiye yönelik ilk suikast girişiminin şokunu yaşıyor. Doktorlar, Arizona eyaletinin Tucson kentinde seçmenleriyle görüştüğü sırada önceki gün başından vurularak ağır yaralanan Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Gabrielle Giffords’ın durumu hakkında “ihtiyatlı iyimser” olduklarını açıkladı. Doktorlar ise Giffords’ın beynindeki hasarın tam olarak anlaşılması için haftalara, hatta aylara ihtiyaç olduğunu söyledi. Kurşunun beynin merkezine değmeden tek lobunda hasara yol açmasının umutları artırdığı belirtiliyor.
6 kişiyi öldüren 14 kişiyi de yaralayan 22 yaşındaki saldırgan Jared Lee Loughner ise, Kennedy’nin katili Lee Harvey Oswald ile siyaset literatürüne giren “Yalnız Kurt” kavramını yeniden gündeme getirdi. FBI ve yerel polis, aranan ikinci kişinin saldırıyla alakasının olmadığını açıkladı. Bu kişinin saldırganı olay yerine getiren taksici olduğu öğrenildi.
Arkadaşı: Saldırgan dengesiz

Saldırıyı, silah satın almanın serbest olduğu eyalette yeni edindiği yarı otomatik Glock marka bir tabancayla gerçekleştiren Loughner, sorugusunda sorulara cevap vermiyor.
Eski bir sınıf arkadaşı Loughner’ı açıkça “dengesiz” biri olarak tarif etti. Hakkında adam öldürme dahil 5 suçtan dava açılan Loughner’ın evinde bulunan bir zarftan Giffords’ı öldürme planını el yazısıyla kaleme aldığı bir kağıt çıktı.

Olayların bu noktaya gelmesinde Cumhuriyetçilerin “aşırı eleştirileri”nin yarattığı politik ortam sorumlu tutuluyor. Giffords’a yönelik saldırıda federal yargıç John Roll ve 9 yaşındaki Christina Green adlı bir kız çocuğu da öldü. Lougher’ın Afganistan’da savaşmak için yaptığı başvurunun geri çevrildiği de ortaya çıktı.

“Yalnız Silah”, “Yalnız Çılgın” olarak da geçen kavram, ilk olarak 1963’de öldürülen Başkan John F. Kennedy cinayetini soruşturan Warren Komisyonu tarafından kullanıldı.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalıları bugün saat 16’da saldırının kurbanları için “saygı duruşunda” bulunmaya çağırdı.

Çay Parti’li Palin hedef gösterdi

NASA astronotu Mark Kelly ile evli Gabrielle Giffords aşırı sağ bir eyalet olan Arizona’da eski başkan yardıncısı adayı Sarah Palin’in çektiği “Çay Partisi” hareketi adaylarını Kasım’daki seçimde yenebilen ender Demokrat politikacılardandı. Giffords seçim sonrası yaptığı açıklamada Palin’in sağlık reformuna destek veren eyaletleri silah menzilinde hedef gösterdiği ve aralarında kendi adının da olduğu 20 kişiyi listelediği haritaya atfen, “Biz Sarah Palin’in hedef listesindeyiz. Fakat asıl konu şu ki şiddeti teşvik edenler bir gün kendileri o şiddetin kurbanı olabilir” demişti. Palin ise, Giffords ve olayda yaşamını yitiren diğer kişiler için jet hızla üzüntülerini bildirdi. Giffords, Arizona’nın ilk Yahudi kökenli milletvekiliydi.

Glock’la yakın mesafeden vurdu

Jared Lee Loughner, “suikast silahı” olarak adlandırılan Glock marka tabanca kullandı. Katil, milletvekiline yakın mesafeden ateş etti, ardından çevreye rast gele kurşun yağdırdı. Yarı otomatik silahla 20 mermi kullandı.
hürriyet dünya

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !