Dünya

Dünya

12/19/2010

türk dizi senaryoları yurt dışına satılıyor

Son dönemlerde yurtdışında Türk dizilerine olan ilginin arttığını vurgulayan Global Agency’nin patronu İzzet Pinto, “Önce Türk yazarların kitaplarını ihraç ettim. Daha sonra program formatları hazırladım ve dizilerin satışını yaptık. Türk dizilerine olan ilgi Avrupalıların da dikkatini çekti. İtalya’ya Aşk-ı Memnu dizisinin senaryosunu sattık” dedi.

YAKLAŞIK 7 yıl önce Türk yazarlarının kitaplarını ihraç eden Global Agency’nin patronu İzzet Pinto şimdi de Türk dizilerinin senaryolarını yurtdışına satmaya başladı. Türk dizileri ve filmlerinin yabancı ülkelerde büyük ilgi gördüğünü söyleyen İzzet Pinto, “Ortadoğu başta olmak üzere Güney Amerika ve Balkanlar’da Türk yapımları ilgiyle izleniyor.
Şimdi de senaryo ihracatına başladık. Aşk-ı Memnu dizisinin senaryosunu İtalya’ya ihraç ettik. Bu dizi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin kanalında yayınlanacak” dedi.
Senaryo satışı patlar
Gelinim Olurmusun gibi önemli programların formatını hazırlayan İzzet Pinto, Türk dizilerine ve programlarına olan ilgiyi şöyle anlattı: “Ortadoğu ve Balkanlar’da Türk dizilerine büyük bir merak var. Binbir Gece ve Gümüş’le başlayan süreç Kurtlar Vadisi gibi dizilerle devam etti. Daha sonra Güney Amerika ülkeleri de Türk dizilerine ilgi göstermeye başladı. Şimdi de Avrupalıların dikkatini çekmeyi başardık. İtalyanlara Aşk-ı Memnu dizisinin senaryosunu sattık. İtalyanlar bu diziyi kendileri çekecek. Ancak senaryo bize ait olacak. Şimdi sırada Brezilya gibi ülkeler var. Senaryo satışı önümüzdeki günlerde patlama yapacak.”
9 milyar dolarlık sektör
Bugün dünyanın 40 ülkesine program formatı ihracatı yaptıklarını söyleyen İzzet Pinto, şöyle konuştu: “Çin’e bile ihracat yaptık. Bu sektör çok gelişiyor. Dünya program formatı sektörü 9 milyar dolarlık bir iş hacmine sahip. Biz dünyanın her yerinden teklifler alıyor ve inceliyoruz. Herkes bize tekliflerini sunabilir. Bu teklifleri yurtdışındaki televizyonlara satıyoruz. Her ülke için farklı bir format gelişiyor. Ancak Gelinim Olurmusun gibi programlar dünyanın her yerinde ilgiyle izleniyor.”
Hindistan’a kitap ihracatı
Türk yazarlarını Hindistan gibi pazarlara sokmayı başardıklarını anlatan İzzet Pinto, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yazar ajanslığına başladım zaman bu işin geleceğinden ümitliydim. Orhan Pamuk gibi yazarların kitapları yurtdışında patlama yapmadan önce Hindistan gibi pazarlara girdik. Buralarda önemli bir kaç yazarın kitabını çevirtip kültür mağazalarına sokmayı başardık. Bu işlerimizin bir başlangıç noktası oldu.”

Hindistan’da 15 milyon dolarlık plato kurdu

SON olarak yapımcılık işine de girdiklerini dile getiren İzzet Pinto, şu bilgileri verdi: “Survivor ve Fear Factor gibi programlara büyük bir ilgi var. Bu programa benzer bir çalışma yapıyoruz. Bunun için Hindistan’da bir ada da plato kurduk. Bu adaya 15 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Fear Factor gibi bir programın çekimlerini bu adada gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönemde yabancı kanallarda gösterilecek bu program için Türkiye’de de düğmeye basacağız.”

Rakamlarla Türk dizi film sektörü

Dizi endüstrisinin cirosu 700 milyon lirayı buluyor.
Ulusal kanallarda 50’ya yakın yerli dizi yayınlanıyor.
Dizi sektörü 100 bin kişiyi istihdam ediyor.
Başrol oyuncuları bölüm başına 10 ile 30 bin TL arasında ücret alıyor.
Drama tarzı dizilerin bölüm başına çekim maliyeti ortalama 300 bin TL.
Diziler 33 ülkede yayınlanıyor.
Yeni anlaşmalar ile yurtdışında 35 diziye ulaşıldı.
Bölüm başı fiyatlar 2 bin ile 10 bin dolar arasında değişiyor.
İhracatçı yapımcılar 15 bin dolar fuar desteği alabiliyor.

Format yazarlarını temsil ediyoruz

GLOBAL Agency’nin hem yazarları, hem de format yazarlarını temsil eden bir ajans olduğunu açıklayan İzzet Pinto, “Amacım Türkiye’deki yeni format yazarlarına ulaşmak. İlginç fikirler bana gelirse demo çekerim ve yurtdışına açılırız. Türkiye’de yayınlanmasa da olur” dedi.

Telif konusunda Amerika’da sıkıntı yaşadık

BUGÜNE kadar Amerika dışında hiç bir ülkede telif hakları konusunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren İzzet Pinto, şöyle konuştu: “Asya, Avrupa ve Amerika’da bir çok ülkeye format ve dizi satışı yaptık. Sadece Amerika’da Gelinim Olurmusun adlı programı telif hakkı ödemeden yayınladılar. 6 bölüm sonra dava açtık. Biraz format değişikliğine gittiler ancak dava sonuçsuz kaldı. Sadece Amerika’da telif hakkı konusunda sıkıntı yaşadık.”
hürriyet ekonomi

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !