Dünya

Dünya

12/30/2010

türk diplomatlara yapılan suikastler'de ermeni ve rum işbirliği

İngiliz milli arşivindeki belgelere göre, Türk diplomatlarına karşı Ermeni teröristlerin düzenlediği saldırıları Kıbrıslı Rum liderlerden Dr. Vassos Lyssarides’in desteklemiş.

İngiltere’nin Bonn Büyükelçiliği’nden başkent Londra’ya gönderilen bir kriptoda, 1980’li yıllarda Avrupa ve ABD’de Türk diplomatlarına karşı kanlı eylemlerde bulunan Ermeni teröristlerin Rumlarla ittifak yaptığı belirtiliyor.

8 Ocak 1980 tarihli İngiliz belgesinde, Ermenilerin Türk diplomatlara yönelik kanlı saldırılarına geniş bir şekilde yer veriliyor.


Alman politikacı Dr. Bensch ile yapılan bir sohbetin konu edildiği kriptoda İngiliz diplomat, Ermenilere kimin yardım ettiği konusunda bir bilgisi olup olmadığını soruyor. Almanların ellerinde bu konuyla ilgili bazı bilgiler bulunduğunu belirten Dr. Bensch, bu bilgilerin pek güvenilir kaynaklardan gelmiş olmamasına karşın, son saldırılardan sorumlu Ermeni grupların Dr. Lyssarides tarafından korunduklarını söylüyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından bu kripto üzerine düşülen notta ise, Rum politikacı Lyssarides hakkında kapsamlı bir dosya hazırlanması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kriptoda adı geçen Dr. Lyssarides’in Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Sosyalist Parti’nin kurucusu olan Vassos Lyssarides olduğu ifade ediliyor.

Lyssarides’in aşırı bir Türk karşıtı olduğunun altı çizilen kriptoda, Rum politikacının 1972 yılında Yunanistan’daki diktatörlüğe karşı kullanılmak üzere patlayıcı madde satarken Almanya’da gözaltına alındığı, dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’un müdahalesiyle serbest bırakıldığı belirtiliyor.

1970’li ve 1980’li yıllardaki saldırılar deyince akla Ermeni terör örgütü ASALA geliyor. Türk vatandaşlarına yönelik Ermeni saldırıları 1973’te başladı.

Bu saldırılarda Türkiye’nin 42 diplomatı şehit olurken, 4 yabancı uyruklu kişi de hayatını kaybetmiş, 15 Türk ve 66 yabancı uyruklu kişi de yaralanmıştı.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !