Dünya

Dünya

12/14/2010

televizyon sinemayı internet televizyonu altetti


İnternet, tarihi çok eskiye dayan bir icat olmasa da günden güne hayatımıza yerleşiyor.


Tarihi 1940'a dayanan televizyonu göz önünde bulundurursak, internetin bu kadar kısa zamanda TV alışkanlığının önüne geçmesi zor gibi görünüyordu. Peki gerçekte durum böyle mi?


Aslında dünyanın bir çok bölgesinde İnternet televizyonun popülerliğini yakalamış gibi görünüyor. Hatta halkı TV'ye olan düşkünlükleriyle bilinen Amerika'da bile durum böyle.

1940 yılında ilk kez Amerika'da yapılan TV yayınları kısa zamanda halkın vazgeçilmezi haline geldi. Hatta TV karşısında çok vakit geçiren tembeller için 'couch potato'(patates çuvalı) şeklinde bir terim bile üretildi. Ancak Forrester'ın açıkladığı araştırma sonuçlarına göre İnternet, televizyonu tahtından edecek gibi görünüyor.

1970'lerde Amerika'da doğan internet, tüm dünyaya hızla yayıldı. Öyle ki günde 13 saatini TV izlemeye ayıran Amerikalıların, internet kullanım oranı son 5 yılda yüzde 121 artarken git gide televizyonun liderliğine yaklaştı. Son araştırma internete de TV'ye ayrılan vaktin-haftada 13 saat-ayrıldığını ortaya koydu.

Televizyonun neredeyse yarı yaşında olan internetin, üstelik TV'nin anavatanında liderliğe oturması gücünü bir kez daha gösterdi.

Ancak 'Patates Çuvalları'nın televizyondan vazgeçerek internete yöneldiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İnterneti zirve ortaklığına yerleştiren şey, Amerikalıların kitap ve gazete okuma, radyo dinleme veya gezme alışkanlığından vazgeçerek, bu zamanı internete ayırmaları.

Araştırmacı Jacqueline Anderson internet kullanımındaki bu artışın ana sebebinin e-posta hizmeti olduğunu söylüyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların yanı sıra e-alışveriş kolaylığının da artışta etkili olabileceği araştırma sonuçları arasında.

TV düşkünü Amerikalıları bile etkisi altına alan internet rüzgarı daha ne kadar sürecek? Bu soru şimdilik cevapsız.
zaman gazetesi

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !