Dünya

Dünya

12/03/2010

ormanları böceklerden korumak için yırtıcı böcek yetiştiriyorlar


Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, laboratuvarda üretilen faydalı yırtıcı böceklerin, ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürdüğünü belirterek, ''Kurumumuzun 63 laboratuvarında, 9 milyon 676 bin 181 adet yırtıcı böcek üretildi ve hastalıklı ormanlara bırakıldı'' dedi.

Kahveci, bazı böceklerin ormanlara verdikleri zararların, orman yangınlarının verdiği zararın en az 5 katı olduğunu söyledi.



Böceklerin üreme enerjilerinin çok yüksek olduğunu belirten Kahveci, böceklerin uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tehdit edebildiğine işaret etti.

Kahveci:"Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele kapsamında bu yıl, ormanlarımıza 51 bin adet sun-i kuş yuvası astık. Ayrıca, karınca yuvalarını yoğun bulundukları yerlerden alarak, böcek zararının olduğu yerlere taşıdık ve yeni karınca kolonileri oluşturduk."

"Böylece bu yıl 250 adet karınca nakli gerçekleştirdik. Bir karınca yuvasında yaklaşık 300 bin adet karınca yaşıyor ve bir hektarlık ormanlık alanda zararlı böceklerin larva, yumurta ve erginlerini yiyerek doğal dengenin sağlanmasında faydalı oluyor."

"Öte yandan, yırtıcı böcek üretimi için geçen yıl 5 adet, bu yıl ise 2 yeni laboratuar kurduk. Gelecek yıl 3, 2012'de 3 ve 2014 yılında da 1 olmak üzere 7 yeni biyolojik mücadele laboratuarı kurmayı planlıyoruz.

Laboratuarlarımızda üretilen faydalı yırtıcı böcekler ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürüyor." dedi.

Kurumun 63 laboratuarında, 1985 yılından bu yılın eylül sonuna kadar 9 milyon 676 bin 181 adet yırtıcı böcek üretildi ve hastalıklı ormanlara bırakıldı.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !