Dünya

Dünya

12/19/2010

kredi kartlarında yeni dönem asgari ödeme tutarı kademeli artacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir süredir üzerinde çalıştığı “kredi kartı borçlarında ödenmesi gereken asgari tutarları artırdı.

Bu zamana kadar dönem borcunun yüzde 20’si olarak uygulanan asgari ödeme tutarı, limite göre yüzde 25 ile yüzde 40 arasında değişecek. Yine kartın limitine göre belirlenen bir geçiş takvimi ile asgari ödeme tutarları artırılacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni oranlar şöyle olacak:


15 bin TL’ye kadar yüzde 25

Limiti 15 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25’i,
Limiti 15-20 bin TL arasında dönem borcunun yüzde 30’u,
Limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40’ı.

Kademeli geçiş yapılacak

Kredi kartı limiti 5 bin TL’ye kadar olan kredi kartları: 12’nci ayın bitimine kadar yüzde 20, 12’nci ayın bitiminden 24’üncü ayın bitimine kadar yüzde 22 olarak uygulanacak.

5 bin TL’den 15 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarında: 6’ncı ayın bitimine kadar yüzde 20, 6’ncı ayın bitiminden 12’nci ayın bitimine kadar yüzde 22 olarak uygulanacak.

Kredi kartı limiti 15 bin TL’den 20 TL’ye kadar olan kredi kartlarında: 6’ncı ayın bitimine kadar yüzde 20, 6’ncı ayın bitiminden 12’nci ayın bitimine kadar yüzde 22 oranında asgari ödeme yapılacak. 12’nci ayın bitiminden 18’inci ayın bitimine kadar yüzde 25 olan ödeme oranı, 18’inci ayın bitiminden 24’üncü ayın bitimine kadar yüzde 28 uygulanacak.

Kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarında: 6’ncı ayın bitimine kadar borcun yüzde 20’si, 6’ncı ayın bitiminden 12’nci ayın bitimine kadar yüzde 22’si ödenecek. Devamında 12’nci ayın bitiminden 18’inci ayın bitimine kadar yüzde 25, 18’inci ayın bitiminden 24’üncü ayın bitimine kadar yüzde 28 olarak uygulanacak. 24’üncü ayın bitiminden 30’uncu ayın bitimine kadar yüzde 30 olarak belirlenen asgari tutar, 30’uncu ayın bitiminden 36’ncı ayın bitimine kadar yüzde 35 uygulanacak.

Yeni karta 1 yıl yüzde 40

Belirlenen bu sürelerin bitimini müteakip, asgari ödeme oranları geçerli olacak.
Yeni tahsis edilen kredi kartlarında ise limite bakılmaksızın yeni oran geçerli olacak. Buna göre, kartın kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40’ından aşağısında ödemeye yapılamayacak.
Bankalar, bu tutarlardan az olmamak koşuluyla asgari ödeme tutarını belirleyecek.

Konutta kredi tutarı gayrimenkulün yüzde 75’ini geçmeyecek

BDDK, teminata konu olan gayrimenkul değerinin konut kredilerinde yüzde 75, ticari kredilerde ise yüzde 50 olarak baz alınacağını, bunun da “yetkilendirilmiş” değerleme şirketlerince tespit edileceğini açıkladı. Daha önce ‘tavsiye’ olan uygulamaları ‘zorunlu’ hale getiren BDDK, açıklamasında şöyle dedi:
Konut kredileri ve konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarının teminata konu olan gayrimenkulün değerinin yüzde 75’ini, ticari gayrimenkul alımı amaçlı kullandırılacak ticari kredilerde ise kredi tutarının teminata konu olacak gayrimenkulün değerinin yüzde 50’sini aşmaması kuralı getirildi.
Bu sınırın belirlenmesinde esas alınacak teminata konu olan konutların ya da ticari gayrimenkullerin değeri değerleme şirketlerince tespit edilmiş olması zorunlu tutulacak.

İptal edilen kredi kartı ‘imzalı form’ ile belgelenecek

KART sahibi ile banka arasında yaşanan ‘iptal’ sorununa yönelik bir çözüm de bulundu. Bundan sonra, şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunlu hale getirdi.

1 yılda 3 defa az ödeme yapanın kart limitine artış yok

YENİ düzenlemede, bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, dönem borcunun yüzde 50’sine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak. Bu tür kartlar nakit kullanımına kapatılacak. Bu düzenleme 6 ay sonra uygulamaya geçecek.
hürriyet ekonomi


Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !