Dünya

Dünya

12/17/2010

kişi başına düşen gelir paylaşımında türkiye sondan yedinci

Türkiye, satın alma gücü paritesiyle, 37 ülke arasında sondan 7’inci sırada yer alırken, fiyat düzeyi açısından en ucuz ülkeler arasında yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi (SGP), 2007, 2008 ve 2009 Yılı Avrupa Karşılaştırma Programı Sonuçları’na göre, kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg, en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk oldu.

EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen çalışmalar çerçevesinde, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesi (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsadı. Ortaya çıkan bazı sonuçlar ise şöyle oldu:


Türkiye bir basamak yükseldi

Hanelerin gerçek yaşam standartlarını ortaya koyan gerçek kişisel tüketim endekslerine göre yapılan sıralamada 31 endeks değeriyle en düşük harcamaya sahip Arnavutluk yine en sonda yer aldı. Onu 37 endeks değeriyle Bosna-Hersek, 40 endeks değeriyle Makedonya, 45 endeks değeriyle Sırbistan ve Romanya, 46 Endeks değeriyle Bulgaristan, 49 endeks değeriyle ise Türkiye izledi. Sıralamaya göre Türkiye 37 ülke arasında sondan 7’nci oldu. Kişi başı hacim endeksinde Türkiye bu yıl bir basamak yükselerek Romanya’nın önüne geçti. Türkiye gibi AB’ye aday ülkelerden Makedonya 36 endeks değeriyle sondan 3’üncü, Hırvatistan 65 endeks değeriyle sondan 14’üncü sırada yer aldı.

En pahalı ülke Danimarka

Ülkelerin uluslararası alanda fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlayan ‘karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksi’ sonuçlarına göre, gerçek kişisel tüketime ilişkin fiyat düzeyinin en yüksek olduğu ülke Danimarka (150) oldu. Bunu İrlanda (131), Lüksemburg (131), Finlandiya (125) ve Belçika (118) izledi.

En ucuz ülke Makedonya

37 ülke içinde fiyat değeri açısından en ucuz ülke 40 endeks değeriyle Makedonya liste başında yer aldı. Makedonya’yı, 43 endeks değeriyle Arnavutluk, 44 endeks değeriyle Bulgaristan, 49 endeks değeriyle Sırbistan, 51 endeks değeriyle Romanya, 52 Endeks değeriyle Bosna Hersek, 53 endeks değeriyle Karadağ, 54 endeks değeriyle Polonya izledi. Türkiye fiyat düzeyi açısından 37 ülke içinde en ucuz 9’uncu ülke oldu. Buna göre, Türkiye AB ortalamasının yüzde 42 daha ucuz fiyat düzeyine sahip bulunuyor.

Avrupa’nın en zengini Lüksemburg

ENDEKSLERDE AB’ye üye 27 ülkenin ortalaması 100 kabul edilirken, hem kişi başına GSYH hem de gerçek kişisel tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksi en yüksek ülke Lüksemburg oldu. Lüksemburg’un kişi başına GSYH’de 271, gerçek kişisel tüketime ilişkin kişi başına hacim ise 152 puan oldu. Buna göre Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının 2.71 katı kişi başına GSYH’ya sahip durumda. Lüksemburg’un kişi başına hacim endeksinin (GSYH) çok yüksek olmasında, bu ülkede çok sayıda yabancı çalışanın ülke ekonomisine olan katkısının yanında, bu çalışanların ülke nüfusuna dahil olmaması etkili oldu.
hürriyet ekonomi


Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !