Dünya

Dünya

12/25/2010

kayserideki erdemli köyü tam bir açık hava müzesi

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Erdemli köyündeki tarihi Bizans yerleşiminde, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından yaklaşık 8 yıldır sürdürülen araştırma sona erdi.

Bir vadi içerisinde kayalar oyularak inşa edilen köyde, toplam 3 manastır, 22 kilise-şapel, 138 konut, 48 şırahane, 9 fırın, 13 ahır, 2 keşiş hücresinden oluşan yapılar ile 2 güvercinlik ve 34 işlevi bilinmeyen yapı tespit edilerek belgelendi.

Araştırmayı yürüten ERÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Karakaya, yaptığı açıklamada, Niğde-Kayseri kara yolu üzerinde bulunan Erdemli'nin, küçük bir ''Bizans köyü'' olarak bilindiğini söyledi.

Köyde yaklaşık 500 yıl süren Bizans yaşamına ilişkin izler bulunduğunu ifade eden Karakaya, şu bilgileri verdi:

'' Proje kapsamında, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki vadide, toplam 3 manastır, 22 kilise-şapel, 138 konut, 48 şırahane, 9 fırın, 13 ahır, 2 keşiş hücrelerinden oluşan yapılar ile 2 güvercinlik ve 34 işlevi bilinmeyen yapı tespit edilerek belgelenmiş, fotoğrafları çekilerek, çizimleri yapılmıştır.''

Yapılardaki mimarinin ve duvar resimlerinin, üslup, ikonografi, resim programı özellikleri açısından genellikle 10-13. yüzyıllara özgün olduğu dile getirildi.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !