Dünya

Dünya

12/28/2010

hakkari'de oturanlar sebze ve meyveyi yarı fiyatına alıyorlar

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere sınır kapısından günlük olarak getirilen yaş sebze, meyve ve diğer gıda ürünleri, yerli ürüne göre daha ucuz satılıyor.

Seyyar satıcıların ve manavların tezgahlarında satışa sunulan İran ürünleri, maddi durumu iyi olmayan vatandaşların ilk tercihi oluyor.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili İsmail Çatal, yaptığı açıklamada, Esendere kapısından yapılan sınır ticaretinin bölge insanı açısından önem taşıdığını ifade ederek, günde yaklaşık 550 kişinin sınır ticareti yapmak üzere bu kapıdan giriş çıkış yaptığını vurguladı.

Sınır ticaretinin iki ülke insanı açısından önem taşıdığını bildiren Çatal, ''Sınır ticaret merkezlerini biraz daha uygun hale getirebilirsek ve sınır ticareti kapsamındaki kalemleri insanların ihtiyaçları doğrultusunda artırabilirsek, kaçakçılık büyük ölçüde azalmış olur'' dedi.

Hakkari'nin İran'a yıllık ihracatının 185 milyon dolar civarında olduğunu, şartların düzeltilmesi durumunda bu ticaretin 500 milyon doların üzerine çıkacağını bildiren Çatal, şöyle devam etti:

''Hakkari'de artık İran'dan ilimize gelen her türlü yaş sebze ve meyve ile şeker ve çay dışındaki gıda ürünleri tüketilmektedir. Bunun nedeni ise İran'dan gelen ürünler, yerli ürüne göre yüzde 50 daha ucuz. Bu nedenle vatandaş ağırlıklı olarak İran'dan gelen ürünlere yönelmektedir.''
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !