Dünya

Dünya

12/29/2010

çin amerikayı pasifikte pasif kılacak teknolojide füzeye sahip

Dongfeng 21-D tipi füzeler, Amerikan uçak gemilerini Çin karasularından iyice uzaklaşmaya zorlayabilecek kapasitede bir teknolojiye sahip...

Çin Halk Cumhuriyeti'nin, ABD'nin müdahalede bulunmasını istemediği Tayvan Şeridi'nde askeri üstünlüğünü arttırmak amacıyla Dongfeng 21-D tipi füzeleri öne çıkarabileceği yorumları yapılıyor.

Karadan ateşlenmesi için tasarlanan füze, uyduların yardımıyla uçak filolarını vurma özelliğine sahip.



Uyduların yanı sıra, hedefini bulmak için insansız hava aracı ve ufuk ötesi radar da kullanabiliyor. Uçak gemileri ve bunlara eşlik eden savaş gemilerinin bu tür bir saldırıya karşı tamamen savunmasız kalacağı belirtiliyor.

Financial Times'a göre Çin'in yeni füzesi hakkında istihbarata sahip olan ABD Savunma Bakanlığı, Pasifik'teki gücünü yitirmemek için bölgedeki donanma ve hava gücü operasyonlarını daha bütünleşmiş bir konsepte taşımayı planlıyor.

Gazeteye konuşan Amerikalı askeri yetkililer, Çin'in geliştirdiği gemi savar füzesinin, Pasifik'teki askeri güç dengesinde büyük değişimlere yol açabileceğini belirtti. ABD'nin Pasifik bölgesindeki en üst düzey komutanı Amiral Robert Willard, bölgedeki ABD uçak gemilerine tehdit oluşturan balistik füzenin "işlemsel kapasiteye" eriştiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Eylül ayında yaptığı açıklamada, Çin'in geliştirdiği yeni nesil füzelerin, uçak gemilerini konuşlandırdıkları bölgeleri yeniden gözden geçirmeye neden olabileceğini belirtmişti.

Gates, "Eğer birileri Asya'da hedefini yüzlerce kilometre öteden vurabilecek gemi sava kruvazör veya balistik füzeler geliştirirse, gelecekte uçak gemilerini nasıl farklı şekilde kullanabilirsiniz?" demişti.
trt türk

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !