Dünya

Dünya

4/23/2013

Avrupa Birliği Müslümanları diri diri yakan Birmanya'ya ambargoyu kaldırdı

Avrupa Birliği, Birmanya'nın siyasi reform programı nedeniyle bu ülkeye uyguladığı ticaret, ekonomi ve bireysel yaptırımları kaldırdığını açıkladı.

Birmanya'ya ambargoyu kaldırdı

Geçen yıl geçici olarak kaldırılan yaptırımlar, Birmanya'daki muhalif lider Aung San Su Kyi'nin, reformların kalıcı olduğunu savunması üzerine kalıcı hale getirildi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, bu ülkeye silah ambargosunun ise devam edeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği, Birmanya'yı özellikle azınlıktaki Müslümanlarla ilgili konularda reform yapması gerektiği konusunda uyardı.


Yaptırımların kaldırılması, BBC'nin, Birmanya'da Budistler'in Müslüman azınlığa saldırdığı olaylar sırasında polisin müdahale etmeden izlediğini gösteren ve polisler tarafından çekilen görüntülere ulaşmasının sonrasına rastladı.

Geçen ay 43 kişinin öldüğü olaylar sırasında yapılan kayıtta ayrıca, ateşe verilen Müslüman bir adam görülüyordu.

Avrupa Birliğinin bu kararı, 2010 yılında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Thein Sein'in uygulamaya koyduğu yeni siyasi reformlara karşılık olarak yürürlüğe kondu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Birmanya'nın siyasi reformlarının, geçici olarak kaldırılan yaptırımların kalıcı olarak kaldırılmasını sağlayacak kadar önemli olduğunu belirtti.

BBC'nin Brüksel'deki muhabiri Chris Morris, Avrupa Birliği ülkelerinin Birmanya'ya silah ambargosu dışında uygulanan ambargoların kaldırılması konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Morris, Birmanya'da ihlallerin tümüyle ortadan kalktığının düşünülmediğini ancak bakanların önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemde yaptırımlara devam etmenin yanlış bir işaret vereceğini düşündüklerini de söyledi. bbc türkçe

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !