Dünya

Dünya

11/24/2012

Casusluk ve sessiz suikast uzmanı son ninjalar'ın sırları

Casusluk ve sessiz suikast uzmanı ninjalar becerilerini babadan oğula aktardı, ama bugünkü ninjalar sonuncu olacak.

Soylu samuray savaşçıları, ninjaları casusluk, sabotaj ve suikast işleri için kiralardı. Ninjalar, gözleri dışında vücutlarını tümüyle kaplayan, böylece karanlıkta onları görünmez kılan koyu renkli giysiler giyerdi.

Shuriken adlı yıldız şeklinde bir silah ve fukiya adlı üflemeli ok kullanan ninjalar sessiz ama ölümcüldüler.

Ayrıca kılıç ustasıydılar. Silahlarını sadece öldürmek için değil, şatolara girmek ve düşmanlarını gözlemek amacıyla taş duvarlara tırmanmak için de kullanırlardı.

Görevleri gizli nitelik taşıdığı için ninjaların faaliyetlerini gösteren resmi belgeler pek yok.

Kullandıkları aletler ve yöntemler sözlü olarak kuşaktan kuşağa geçti.

Bu özellikleri nedeniyle film yapımcıları, romancılar ve çizgi roman çizerleri, ninjalar konusunda hayal güçlerini sınırsızca kullanabildiler.
Beş soruda ninjalar
Ninjutsu bir dövüş sanatı mı? Aslında son çare olarak dövüşe başvurulur. Ninjalar casusluk ve istihbarat yoluyla düşmanı altetme becerisine sahiptir; kılıç sallamak daha az makbul bir sanat olarak görülür.

Ninjalar ortadan kaybolabilir mi? Filmlerde olduğu gibi ortadan kaybolamazlar; ama patlayıcılar konusunda uzman oldukları için sis bombası yaparak dikkatleri anlık olarak kendilerinden uzaklaştırıp sıvışabilirler.

Ninjalar siyah mı giyer? Ninjalar hafif ve karanlıkta görmesi zor giysiler giyer. Ayışığında siyah renk parlayacağı için elbiselerinde koyu lacivert rengini kullanırlar.

Ninjalar uçabilir mi? Oksijen alımlarını artıran nefes alma teknikleri kullanarak hızlı ve sessiz hareket ederler, ama ayakları yere basar.

Ninjalar suda yürüyebilir mi? CIA istihbaratına göre, ninjalar "su ayakkabısı" kullanır. Bunlar ayağa geçirilen yuvarlak tahtalardır ve hareket etmek için kamış kürekler kullanılır; fakat etkinlikleri şüphelidir.

Hollywood filmleri Enter the Ninja ve American Ninja onları su üstünde yürüyen, göz açıp kapayıncaya kadar ortadan kaybolan insanüstü varlıklar olarak gösteriyor.

Japonya'nın son ninja ustası Jinichi Kawakami buna gülerek yanıt veriyor: "İmkânsız bu; ne kadar eğitim görürse görsün ninjalar insandır nihayetinde."

Fakat ninjalar su üstünde ayakta durarak hareket etmelerini sağlayan küçük sallar kullanıyormuş.

Kawakami, Koka ninja kabilesini oluşturan 53 aileden biri olan Ban ailesinin 21. reisi. Altı yaşında iken ustası Masazo İshida'dan ninja tekniklerini içeren ninjutsu öğrenmiş.
"Oyun oynadığımızı sanıyordum ama ninjutsu öğreniyormuşum" diyor Kawakami ve devam ediyor:

"Nasıl sessiz yürünür, gizlice bir eve nasıl girilir gibi şeyler öğrettiği için, acaba hırsızlık yapmayı mı öğretiyor diye düşündüğüm anlar da oldu."

Öğrendiği diğer beceriler arasında patlayıcı ve ilaç yapımı da var.

"Bazı bitkileri karıştırarak zehir yapabilirim; bu zehir kişiyi öldürmez ama bulaşıcı bir hastalığı olduğunu düşündürür" diyor.

Kawakami 18 yaşında iken kabilesinin eski sembollerini miras edinmiş.

Ninja becerileri babadan oğula geçtiği gibi bazı gençlerin ninja kabilelerine dışarıdan katılması da mümkünmüş.

Kawakami'nin Koka kabilesi ile komşu İga kabilesi en ünlü iki kabile olarak tanınıyor. Zira yüzyıllar süren iç savaşların ardından 1600'de Japonya'yı birleştiren güçlü feodal bey İeyasu Tokugawa'nın hizmetindelermiş.

Edo olarak bilinen Tokugawa döneminde, ninjaların faaliyetinden kısaca bahseden resmi belgeler ilk kez gündeme geliyor.

Kawakami, ninjaların filmelerde anlatıldığı gibi sadece adam öldürmediğini, gündüz çalıştıkları bir işlerinin odluğunu söylüyor. "Ninja olarak hayatınızı idame ettiremezsiniz" diyerek devam ediyor Kawakami:

"Bazı ninjalar Edo döneminde samuray olmuş. Tokugawa döneminde kullanılan dört sınıf kategorisinden birine dahil olmanız gerekiyordu: Savaşçı, çiftçi, zanaatkâr ve tüccar sınıflarıydı bunlar." bbc türkçe

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !