Dünya

Dünya

5/21/2012

meclis gündemine taşınan uzman erbaşların özlük haklarındaki talepleri ne?

UZMAN ERBAŞLARIN SIKINTILARI

Tamamı 24 Maddeden oluşan 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununda ilk maddesinden başlayarak son maddesine kadar ivedilikle yazılmış, personeli atmak üzerine kurulmuş ve her maddesine bir meal getirilmesi gereken ve kesinlikle sil baştan yenilenmesi gereken bir kanundur.

Artık Uzman Çavuşların feryadının duyulmasının zamanı geldi de geçiyor. Aslında Uzman Çavuşlar çok bir şey istemiyor. İstekleri karşılanması halinde Devlete ve Millete asla bir yük gelmeyecektir. Bizlerin güvende olmalarını sağlayan canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, isimlerini sıkça medyadan şehit haberlerinde duymak mümkün olan Uzman Çavuşlar, sağlık problemlerinden dolayı atılmak istemiyorlar. Sağlık problemi oluşan personele silahlı kuvvetler ben seni daha fazla çalıştıramam artık sen sağlığını kaybettin diyor ve dağda mevzide üşütüp zatüre olan personeline kapıyı gösteriyor. Tabi bunu komutanı değil de kanun emrediyor. Aynı Uzman Çavuşlar bir yıl içersinde 30 gün ceza alıp atılmak istemiyorlar. İç Hizmet Kanunu “168-172” maddeleri arasında disiplin amirleri tarafından mahkeme kararı olmadan oda ve göz hapsi cezaları verilebiliyor. Buda Anayasaya aykırı bir durumdur. Aynı Uzman Çavuşlar’ dan mesleğe yeni başlamış bir personel ile 20’nci yılında olan personel aynı maaşı almaktadır. Hiçbir kamu kurumunda hatta özel sektörde emsali bulunmayan bu uygulama Uzman Çavuşlara özeldir ve Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Aynı Uzman Çavuşlar’ dan bir çoğu diğer kamu personeli gibi kendi nam ve hesabına yüksekokul ve fakülte mezunu olmasına rağmen derece ve kademe ilerlemesi yapılmadığı gibi ilkokul mezunu olarak işlemleri gerçekleştirilmektedir. Diğer bir sıkıntı lojman kontenjanları silahlı kuvvetlerde astsubaylardan sonra en çok mevcuda sahip olmasına rağmen %2.5 kontenjanı bulunmasından dolayı buralardan istifade edememektedirler. Diğer bir sorun bir subay kefil olarak diğer kurumlarda çalışan öğretmen,polis,kadastro memuru vs. ‘ye kimlik çıkarttırarak orduevlerine girmesini sağlarken bir uzman çavuş asla giremez. Diğer bir sıkıntı garnizon hizmet süreleri ve bölge dağılımları dahi adaletsiz. Uzman Çavuş’ un 2 bölge, Subay ve Astsubayın 5 bölge görev yeri var. Uzman Çavuş özellikle doğu bölgesinde görev yaptıktan sonra batıya tayin olur, ancak atama gördüğü birlik yılın 10 ayını gene doğuda olduğundan tekrar sıcak bölgeye gider. Yani ailesini götüremeyeceği garnizonda olduğundan personel aile bütünlüğünü sağlayamamaktadır. Aynı durum subay astsubayda 2 yıl olur ve daha sonra diğer 4 bölgede görev yapar. Diğer bir sıkıntı aynı görev riski taşımasına rağmen farklı görev tazminatları alırlar. 

Aynı helikopterde uçan bir subay fazla, astsubay daha az, uzman çavuş ise çok az uçuş tazminatı alır yorumu size ait. Aynı durum doğu ve güneydoğu tazminatlarında da geçerli, hatta Kıbrıs’ ta verilen ada tazminatlarında bir Albay yaklaşık bir uzman çavuş maaşı kadar tazminat alır, en iyi lojmandan istifade eder, uzman çavuş’ a lojman bile kalmaz ve çok acıdır ki 170 tl ada tazminatı alır. Yine başka bir sıkıntı Türk SİLAHLI Kuvvetlerinde görev yapan tüm personele devlet tarafından beylik tabancası verilir, Uzman Çavuş’ a verilmez. Bedeli mukabili MKE’ den kendisi satın alır. Aldıktan sonraki sıkıntı ise Kanunda açıkça, görevli olmadıkları zamanlarda DA görünmeyecek şekilde takabilirler denmesine rağmen bazı birlik komutanlarının emri ille silah taktırmazlar. Çünkü Silahlı Kuvvetlerde komutan kanundan üstündür. Eveeet bunca sıkıntının ardından şehit olmamışsan, sağlığını yitirmemişsen, yıldırma politikalarına dayandıysan, ceza da almadan 45 yaşına geldiysen SÜRPRİZ evet sürpriz artık senden biz istifade edemiycez, artık o şerefle taşıdığın üniformayı çıkart biz seni sivil memur yaptık. İyi Ne Zamana Kadar? Emekli maaşını hak edene kadar. Yahu bırakın ben uzman çavuşluktan emekli olmak istiyorum. Olmaz kardeşim etin sütün bitti. Evet sayın okurlar Ordunun bel kemiği Uzman Çavuşlar ne istiyormuş. Devlete ve Millete ek bir külfet getirmeyen Onurlu ve Güvenli bir gelecek istiyormuş. 3269 sayılı Uzman Erbaş kanununun bir an evvel değiştirilmesi dileğiyle hoşcakalın.


Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !