Dünya

Dünya

10/18/2011

futbol 19.yüzyıl'da keşfedilmemiş 15. yüzyıl'dan bu yana oynanıyormuş

İskoçyalı uzmanlar ülkelerinde beş yüz yıl önce futbol oynanmakta olduğunu ortaya koyan bulgulara ulaştıklarını açıkladılar.

Dönemin Kraliyet Sarayının muhasebe kayıtlarında bulunan yeni belgeler, 1497 yılının Nisan ayında, Kral 4. James'in, içinde "fut ballis" bulunan bir torba için iki şilinlik ödeme yaptığını gösteriyor.
dünyanın bilinen en eski fotbol topu
Kayıtlarda geçen "fut ballis" sözcüğünün, o zamanki futbol oynanan topu ifade ettiği bulgusuna ulaşan İskoçya Futbol Müzesi yetkilileri, bu bulguyu 15. Yüzyıldan itibaren futbol oynanmakta olduğunun kanıtlarından biri olarak değerlendirdiler.

1540 yılından kalma, dünyanın bilinen en eski futbol topu da, İskoçya'da bulunmuştu.

Ancak yeni belgeler futbolun bu dönemden daha önce de oynanmakta olduğu kanısını güçlendirdi.

İskoçya Futbol Müzesi'nin küratörü Richard McBrearty, yeni bulgular ışığında, futbolun 19. Yüzyılda keşfedildiği inancından ziyade, zaman içinde evrim geçirerek bugünkü haline geldiği görüşünün daha güçlendiğini belirtti.

McBrearty, futbol oyununun ilk kurallarının 15 ve 16. Yüzyıllarda ortaya çıktığını, 1848 yılında ise oyunun bugünkü futbola bir hayli yakın bir hal aldığını belirtti.

Richard McBreaty, futbolun gelişimini ortaya koyan belgeler arasında yalnızca oyunun özelliklerine dair olanlar değil, kavgacı oyuncuların yarattığı olaylar gibi ilginç hikayelerinde de yer aldığını ekledi.

Hiç yorum yok :
Write yorum

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin ... !